Velika čistilna akcija razkrila razsežnost onesnaženja z odpadki v naši dolini

Velika čistilna akcija razkrila razsežnost onesnaženja z odpadki v naši dolini

16. 03. 2024

V vseh sedmih občinah Zgornje Savinjske doline (Mozirje, Nazarje, Gornji Grad, Rečica ob Savinji, Ljubno, Luče, Solčava) se je 16. marca 2024 odvila akcija “Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino.” Čiščenju naplavin in odpadkov, ki so po uničujočih avgustovskih poplavah ostali ob rekah in potokih, so se pridružile tudi druge spomladanske čistilne akcije.

Organizatorji, Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline, s podporo vseh županov in županj, smo se odločili, da je čas, da se v dolini lotimo tudi odpadkov, a šele ta akcija je razkrila razsežnost onesnaženja z odpadki. Visoke vode so avgusta odnašale vse mogoče – od tovornjakov in izruvanih dreves, do osebnih predmetov, industrijskih orodij itd. V času od poplav je tekom sanacije vodotokov bila odstranjena večina velikih kosov, a nekaj tega je vendarle ostalo, zato so se s koncesionarjem urejanja vodotokov na tem območju Nivo eko, akcije odstranjevanja teh odpadkov zvrstile že v dneh pred soboto. Tokrat pa so se prostovoljci lotili pobiranja manjših odpadkov, pri čemer je šele pogled ob blizu razkril prave težave.

Pri odstranjevanju odpadkov je največ preglavic povzročala plastika, še posebej folija, ki je z razpadanjem pristala na različnih koncih. Kjer nabrežine še niso bile mehansko očiščene ogromnih količin vejevja in velikih predmetov, je čiščenje z rokami praktično nesmiselno. Hkrati pa je pogled od blizu razkril tudi marsikatero staro črno odlagališče odpadkov, ki v preteklosti ni bilo sanirano.

Danes se je v dolini tako zbralo preko 1.300 prostovoljcev, večinoma domačinov, ki so se jim pridružili kajakaši in ribiči iz ribiških družin širom Slovenije, pa tudi nekaj drugih prostovoljcev, ki so z domačini v akcijah po avgustovskih poplavah spletli prijateljske vezi.

Ob zaključku smo se organizatorji strinjali, da je akcija ponovno povezala prebivalce in pokazala, da se lahko naredi veliko več, če se ljudje povežejo. Z akcijo pa žal še zdaleč niso odstranjeni vsi odpadki, zato se je rodila ideja o ponovitvah akcije in povezanem delovanju tekom celotnega porečja Savinje.